Lentefeest & Vastenperiode

Het Leerplan

In maart komt de natuur volop tot leven. Wie buiten rondloopt kan de knoppen zien openbarsten. De dagvlinders komen weer tevoorschijn, de vogels keren in groten getale terug van hun overwintering en leggen hun eerste eieren, de eerste bruine kikkers beginnen al met roepen en de dagen worden weer zo lang licht dat we eind maart de klok een uur vooruit kunnen zetten. Hoewel flinke nachtvorst nog kan voorkomen, wil overdag de zon soms ook al aardig schijnen. En na de koude van de winter voelt een lentezon al snel aangenaam warm.

Bij de Romeinen ging een periode van reiniging vooraf aan het nieuwe jaar, die begon in maart. Ook veel andere oude culturen kenden aan het begin van de lente een combinatie van reinigingsrituelen en chaotische vruchtbaarheidsfeesten waarbij de sociale hiërarchie tijdelijk werd omgekeerd. Zo hielden de Grieken aan het begin van de lente een feest ter ere van Dionysus, de god van wijn en extase. Afbeeldingen van hem werden rondgereden op een wagen, van waaruit lekkers naar de toeschouwers werd gegooid. Het is niet moeilijk om hier de wortels van het carnavalsfeest in te zien. In de vroegchristelijke traditie vastte men tot zonsondergang gedurende veertig dagen voor Pasen, met uitzondering van de zondagen. In de loop der eeuwen zijn de regels rondom het vasten echter steeds verder afgebouwd, waardoor dit gebruik tegenwoordig vrijwel verdwenen is. Het carnaval was de laatste mogelijkheid om zich te buiten te gaan voordat de vastentijd startte.  De protestantse reformatie heeft het carnavalsfeest boven de rivieren min of meer van het straatbeeld laten verdwijnen, maar in het meer katholieke zuiden van Nederland wordt het nog uitvoerig gevierd. Op onze school zien we deze beleving terug bij de kleuter in het lentefeest.

In de wintertijd beweegt alles naar binnen toe, tijdens de zomerperiode treedt alles weer naar buiten. Tijdens de lenteperiode bestaat er een evenwicht tussen deze twee uitersten. Het zijn twee tegengestelde krachten die elkaar in evenwicht houden, waarbij de ene ons naar de aarde toe beweegt en de andere kracht ons daarvan losmaakt. Het vieren van de uitbundige vernieuwing van het leven en het plaats maken voor dit nieuwe door middel van een gedisciplineerde reiniging vullen elkaar daarom in deze periode aan. Vandaar dat maart ook een typisch moment is voor bijvoorbeeld een voorjaarsschoonmaak of een sapvastenkuur.

In de kleuterklas:

Kleuters houden van verkleden en het energiek tot leven komen dat in de natuur zichtbaar is, kan met het lentefeest gevierd worden. We kiezen een verkleedthema dat past bij de belevingswereld van de leeftijd. Bij het verkleden willen we graag de gezichten herkenbaar houden en daarom niet volledig bedekken met schmink of maskers. Het lentefeest wordt gevierd met liedjes, spelletjes en lekkere pannenkoeken.

 

favicon

“Verstandelijk begrip vormt slechts een middel om de dingen te begrijpen. Met het gevoel, met het hart kan men evenzeer begrijpen.”

- Rudolf Steiner