De Timmerwerkplaats

pastedGraphic.png

Over de workshop

In deze workshop komen de basistechnieken van de timmerman aan bod. Aangepast aan de leeftijd van de deelnemers, maar ook met technische uitleg van een bevlogen vakman.

Het doel van de workshop is dat de kinderen leren om het ambachtelijk timmeren onder de knie te krijgen.

Het stappenplan is als volgt:

Stap 1
Nieuwkomers beginnen met vrij timmeren.

Hier gaat het om het verkennen van het materiaal en het oefenen in het 'spijkeren' en zagen.

Stap 2
Als dat een beetje lukt maken ze een eerste werkstuk: een 'tafelklok'.

Daarmee wordt de 'klok' bedoeld die de kinderen in de klas maken om met potloodlijnen de tafels in te tekenen.

Deze keer wordt de 'klok' van hout en spijkers. Daarna kunnen de kinderen er thuis met gekleurde wol de tafels op uitzetten. Hierbij gaat het om timmeren en schuren.

Stap 3
In deze stap maken ze een houten gereedschapskist. Hierbij komen naast timmeren en schuren ook meten en zagen aan bod.

Stap 4
Nog iets ingewikkelder om te maken is de spijkerbak voor onder de gereedschapskist.

Wie deze stap goed heeft afgerond beheerst de basisbeginselen van het timmeren én heeft een mooi stuk gereedschap (kist en bak) voor zijn verdere (school?)timmercarrière.

Over de workshopleider
Op mijn achtste wist ik al dat ik timmerman wilde worden. En mijn liefde voor dit vak is alleen maar gegroeid. Ik heb zelf na de Vrije School in Amsterdam het Hout en Meubileringscollege doorlopen. Na een tijdje gewerkt te hebben, ben ik teruggegaan naar school; ik wilde nog meer leren over timmeren en heb toen verschillende opleidingen gedaan, waaronder die voor restauratietimmerman. Inmiddels ben ik alweer jaren werkzaam als meubelmaker en timmerman. Met mijn zoon (7) timmer ik vanaf dat hij een hamer en een zaag  kan vasthouden. Dat ik nu aan de slag kan met een hele groep enthousiaste timmerlieden uit de onderbouw, is voor mij zowel een manier om een bijdrage te leveren aan school, als een mogelijkheid om misschien wat zaadjes te planten voor de toekomst van het timmervak.

 

pastedGraphic_1.png

 

Logo_bredevrijeschool_highres_ls